Vilken värld vill du leva i?

Stockholm – Situationen kring Uighurerna och Kinas politik – 24 Januari

32

Assalamu Alaikum/Fredliga hälsningar!

SMFR Stockholm City kommer bjuda in Nijat Turghun från Uiguriska utbildningsföreningen som kommer hålla en föreläsning om situationen i Östturkistan och hur det är för uigurerna där såväl som Kinas politik.

Uiguriska utbildningsföreningen är en ideell förening som bildades 2007 i Sverige och föreningen jobbar med tre olika områden- utbildning, socialt och politiskt. Uiguriska Utbildningsföreningen jobbar lokalt, nationellt och internationellt och har haft samarbete INGO and NGO, men även hjälpt SMFR skriva pamfletten gällande situationen i Östturkistan år 2012 där vi uppmärksammade dessa frågor till riksdagen. Föreningen engagerar sig i ett brett spektrum av att informera allmän kännedom om situationen för de mänskliga rättigheterna av Uigurer och andra folkgrupper i det ockuperade Östturkistan.

Hur Uiguriska utbildningsföreningen har arbetat är bland annat genom att informera båda riksdagen och regering där de har haft möte med representanter från riksdagen och regeringen. De har även kontaktat vissa journalister som har skrivit om fallet och för att väcka uppmärksamhet gällande situationen i Östturkistan.

Föreläsaren Nijat Turghun är politisk aktivist och opinionsutbildare gällande uighurfrågorna. Han har suttit i styrelsen för Uiguriska Utbildningsföreningen i 11 år och samarbetar just nu med Uyghur Research Institute i Turkiet (http://www.uysi.org/en/category/reports/). Han har tidigare studerat Internationella relationer och statsvetenskap i Stockholm Universitet och studerar nu studier kring Kina där.

Under föreläsningens gång kommer man få veta för vad vi kan göra åt situationen i Östturkistan.
Vi kommer självklart bjuda på god fika. Ta med kompisar och syskon!

Datum: 24 januari
Tid: 18:00-20:00
Plats: Sensus Mariatorget, Torkel Knutssonsgatan 39 Kontaktperson: 0767046103 (Tuan-Ibrahim Pohniluemaeh)