Vilken värld vill du leva i?

Gör skillnad ihop med oss!

220

Att muslimer och islam hatas på är inget nytt. Islamofobin går tyvärr djupt i Sverige. Det är fakta. Det senaste utspelet som SD gjort om att man antingen är människa eller muslim är inget som väcker ett större ramaskri i Sverige eller ens bland de närvarande SD ombuden på deras årsmöte – då islamofobi blivit ganska rumsrent och sådant som knappt väcker några ögonbryn längre.

De vardagliga övertrampen och förtrycket borstas bort och göms undan. Förr inte så länge sedan så ville t.ex liberalerna bland annat förbjuda sjalen i Sverige efter förslag från deras arbetsgrupp som tillsatts av partistyrelsen.

Det finns dock hopp om att den unga generationen i Sverige som växt upp tillsammans samt haft mer kontakt med muslimer kommer att bidra till en förändrad attityd.

Den alltmer utbildade muslimska gruppen som växer upp och tar plats på olika arbetsplatser runtom i samhället är oerhörd viktig. Ju mer närvarande i samhället utbildade muslimer är och ju mer pålästa de är om islam och som kan bidra till kunskap om det på sina arbetsplatser desto mer bekämpas islamofobi.

Acceptansen för islamofobin kommer att minska i takt med att:

1. Fler muslimska kvinnor som bär sjal går på universitetet, hamnar i arbetslivet, tar positioner (Detta är främst liberalerna emot och kämpat hårt för att stoppa). När muslimer syns och folk inser att folk är muslimer så skapas en normalisering. När muslimer tvingas gömma sig så kan islamofobi öka ohotat.

2. Att muslimer överlag får vara annorlunda från vissa ”normer” genom att de vågar vara öppet praktiserande, samtidigt som de presterar och bidrar i samhället. Detta förutsätter dock att de tillåts prestera och bidra.

3. Muslimer får vara politiker så att politiker faktiskt ska tvingas möta sina muslimska partikollegers besvikna blickar och ta de samtalen när de säljer ut muslimer för 3:e eller 4:e gången när de försöker blidka islamofober.

4. Att samhällsdebatten alltmer utmanas och alla de islamofober som sprider sin islamofobi som ”islamkritik”, ”verklighetssyn”, ”yttrandefrihet” osv inte ständigt får stå oemotssagda och när de väl står emotssagda att folk ska våga ifrågasätta deras åsikter – på att de är ”offer” med deras islamofobi för att folk vågar ifrågasätta det de faktiskt säger och påstår om andra människor.

De som känner många muslimer (på riktigt) har en högre acceptans och tolerans till islam. Därför är islamofobin störst där det finns få kontakter med muslimer och minst där kontakten är stor. Det visar forskningen.

——

Islamofobin är stor. Det kan därför vara skönt att samlas och träffa andra muslimer, stötta varandra, få stöd i utbildning till universitet och utbilda sig mer om Islam samt få verktyg i hur man kan vara en bra människa som bidrar till samhället och gör gott oavsett provokationer och trakasserier från de som vill en illa.

Islam uppmanar oss att göra gott och göra nytta – inte för att andra är snälla mot en – utan för att man tror på Gud och för att man ser Profeten som sin förebld.

Profeten Mohammed frid vare med honom sade ”Khairokum anfaokum linnas” – Den bästa av er är den som gör mest nytta för mänskligheten.

——

Bli medlem i SMFR och hjälp oss göra skillnad tillsammans
http://muslimerforfred.org/sv/individ/bli-medlem/