Vilken värld vill du leva i?

SMFR deltar på panel på Utrikesdepartementet om islamofobi

953

STOCKHOLM

SMFRs Vice förbundsordförande Aya Zemzem M deltog idag på en panel på Utrikesdepartementet om islamofobi.

Panelen startade med en introduktion av utrikesminister Margot Wallström som pratade om islamofobi och följdes sedan åt av en representant från kulturdepartementet som pratade om handlingsplanen mot rasism och islamofobi.

I panelen förutom Aya satt OICs ambassadör, EU kommissionens representant mot islamofobi och Mattias Gardell – Professor inom religionshistoria på Uppsala Universitet.

I publiken satt även de muslimska ländernas ambassadörer såväl som representanter från Tyskland, frankrike och USA.
Utöver diplomater och dignitärer fanns även utrikesminister Margot Wallström, tjänstemän från olika departement, företrädare från det Svenska civila samhället och representater för olika samfund som är verksamma i Sverige. Närvarande i publiken och lunchminglet efteråt var även SMFRs generalsekreterare Yasri Shamsudin Khan och SMFRs region stockholms vice ordförande Tuba Tezcan

Aya tog i panelen upp för SMFRs räkning tre stora utmaningar som vi ser i samband med islamofobin.

1. Den ekonomiska och politiska orättvisan och den indirekta diskrimineringen och förtrycket
2. Det direkta fysiska våldet och direkta diskrimineringen och trakasserierna
3. Media och berättelserna

När det kom till ekonomiska och politiska orättvisor så lades fokus på hur olika lagar, policies och attityder bidrar till att exludera människor, men i detta fall specifikt muslimer från arbetsmarknad och möjlighet till inkomst såväl som möjlighet till politisk delaktighet. Sådana uttryck är något som påverkar hela tiden och alla muslimer i samhället på ett sätt som håller människor utanför. SMFR lyfter att det är viktigt att jobba med att inkludera människor och verka för lagar, policies och attityder som bidrar till ökad inkludering.

När det kommer till det direkta fysiska våldet och direkta diskiminering och trakasserier så ökad det tyvärr runtom i världen och i Europa. Det är viktigt att reducera det våldet och då krävs det ett effektivt rättssystem med lagar -> som domare kan döma efter och skapa prejudikat -> som hjälper åklagare att veta vilka fall de ska ta sig an och vilka bevis de behöver kräva in -> vilket ger vägledning till poliser vilka bevis de ska säkra och samla in när de kommer i kontakt med brottsoffrena och därmed säkra domar och skapa en form av konskevens mot de som sprider och agerar hatiskt.

Hela rättskedjan behöver fungera för detta.

När det kommer till media och berättelserna så sprids en hel del osanningar och propaganda. Det är viktigt att kunskap och sanning kommer ut samt att saker rapporteras proportionellt och avspeglar verkligheten på ett bättre sätt. Det är också viktigt att politiker använder sina ord och står upp för muslimer och Islam samt att man upprätthåller ett moraliskt försvarbart samtalsklimat såväl som fördömer politiska aspiranter som sprider hat och förakt.

Vill du stödja SMFR och vårt arbete?
Bli medlem: http://muslimerforfred.org/sv/individ/bli-medlem/